Els metges espanyols aproven un Decàleg per a la igualtat entre dones i hòmens en la professió mèdica
L’Assemblea General del Consell General de Col·legis Oficials de Metges (CGCOM) ha aprovat un “Decálogo per a la igualtat de dones i hòmens en la professió médica” amb el que adopta una postura pública sobre el respecte per este principi d’igualtat i es compromet a treballar pel seu compliment en tots els aspectes que afecten la professió. Este Decàleg ho ha dut a terme el Grup de Treball de Gènere i Professió posat en marxa per la corporació al setembre de 2017 i en el que participen 10 membres de l’Assemblea General. Entre les sis dones que formen part d’este Grup es troba la presidenta de l’ICOMV, la Dra. Mercedes Hurtado.
L’objectiu del Decàleg és promoure un canvi cultural entre els professionals metges a fi a la igualtat entre hòmens i dones i treballar per a fomentar la presència de les metgesses en els espais de presa de decisions, dos dels punts que arreplega el text, aprovat per l’Assemblea General el 26 d’octubre, el mateix dia que va eixir triada la primera dona membre de l’equip directiu del CGCOM com a vicesecretària general, la Dra. Rosa Arroyo.
Partint de la realitat que el nombre de dones que estudien i exercixen la medicina és cada vegada major, el CGCOM considera necessari replantejar-se l’exercici de la medicina adaptat a esta realitat. Per això, el Decàleg aprovat per l’Assemblea General arreplega, entre altres qüestions, la necessitat de treballar en la identificació dels factors que condicionen l’actual bretxa salarial en l’àmbit sanitari; i instar a les distintes administracions sanitàries a què les situacions d’embaràs, enllumenament, lactància i acolliment no suposen cap minva retributiva.
Campanyes de sensibilització contra l’acaçament sexual y/o laboral, treballar en la seua prevenció i actuació i establir protocols per a la denúncia d’estes situacions, així com requerir a les Administracions públiques que potencien plans de conciliació, establint criteris clars i objectius per a continuar avançant en la conciliació de la vida personal, familiar i laboral de tot el personal sanitari, són altres dels punts d’este Decàleg.
El vicepresident primer de la corporació, Dr. Tomás Cobo, coordinador d’este grup de treball, va ser l’encarregat de presentar este Decàleg com primer resultat de la decisió duta a terme pel CGCOM en l’Assemblea General celebrada a Bilbao al gener de 2017 i basant-se en el pla estratègic de la corporació per a 2018 marcat pel seu president, Dr. Serafín Romero, en el que es va plantejar obertament establir polítiques en defensa de la igualtat de gènere i dur a terme accions que permeten avançar en eixe sentit.
“Per a aconseguir la igualtat cal passar a l’acció executiva i deixar-se d’intencions”. Amb esta premissa el Dr. Cobo ha coordinat 4 reunions del Grup de Treball Gènere i Professió de què ha eixit este Decàleg, així com la proposta de crear un Observatori per a la igualtat en la professió mèdica amb què el CGCOM faça visible el seu compromís per la igualtat.
El Dr. Cobo va explicar que este Observatori haurà de servir de “elemento d’anàlisi i avaluació de l’evolució demogràfica; creu protocols a favor de polítiques d’igualtat i funcione com a centre de recepció d’anomalies i de difusió de les polítiques d’igualtat de gènere que es generen des dels col·legis de médicos”.